Palenque

Ondertussen zitten we al in Guatemala, maar ik wil toch nog graag berichten over onze laatste dagen in Mexico. Onze laatste bestemming daar waren de Mayaruïnes van Palenque. Een eerste obstakel dat we moesten overwinnen was er te geraken. Vlakbij een stad op de hoofdweg tussen San Cristobal en Palenque waren er al verscheidene dagen protesten en blokkades van ontevreden leerkrachten. Om zeker te zijn dat we plek hadden op de bus was ik al 's ochtends tickets gaan kopen. We waren een half uur voor vertrek (18:00) zoals hoort in het busstation. De bus zelf bleek een half uur te laat. Toen uiteindelijk iedereen was opgestapt kwam iemand van de maatschappij aankondigen dat de bus werd afgeschaft en dat we allemaal op de volgende bus, die al stond te wachten moesten overstappen. Daar bleek al gauw dat er 2 plaatsen te kort waren. Je raadt al voor wie! Gelukkig kregen we steun van een vriendelijke Fransman en Spanjaard in ons beklag bij de maatschappij. Na meer dan een half uur discussie werd dan toch beslist om de eerste bus ook te laten rijden. Met anderhalf uur vertraging zijn we dan uiteindelijk kunnen vertrekken.
Door alle vertraging bij vertrek en het feit dat de bus een andere route moesten nemen door de protesten, kwamen we tenslotte met drie uur vertraging om 3u 's ochtends in Palenque stad aan. Samen met het Spaanse koppel besloten we een taxi te nemen richting de hotelletjes in de jungle vlakbij de site. Al gauw bleek dat er geen enkel nog open was, en behalve een barman die zelf in een hangmat onder een afdakje sliep kregen we niemand wakker. Dankzij hem vonden we een 'kampeerplaats' (= een betonnen vloer met afdek). Gelukkig hebben we een slaapzak en een muskietennet mee zodat we ons min of meer konden installeren. Het Spaanse koppel had dat niet, en om 4u hadden ze nog steeds niks gevonden. Eigenlijk was de plek waar we sliepen best nog charmant en werden we, wel wat vroeg na onze korte nacht, gewekt door de luide kreten van een brulaap.
De volgende dag hebben we dan de site bezocht. Die was op zich wel mooi maar was toch niet zo magisch als Teotihuacan of Monte Alban. Bij het verlaten van de site hebben we de interessantste ontdekkingen gedaan. In een overgebleven gewelf van de oude stad verscholen tussen de bomen stootten we op een kelder met vleermuizen! Die zie je hier 's nachts wel meer rondvliegen, maar het was leuk om ook eens hun slaapplaats te zien. Even verder bergafwaarts kwamen we bij een prachtige waterval. Zo eentje als we bij jou, Frederik, ooit op zentv hebben gezien. We hebben ze ook gefilmd, maar het bestand is te zwaar om door te sturen. Het zal zeker te bewonderen zijn bij een van de presentaties die we zullen geven na onze thuiskomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten