De laatste woorden over Nieuw Zeeland, beloofd! (Ps: Bevat tips en tricks)

Ik vond daarnet mijn notities over Nieuw Zeeland terug, en daar staan een paar dingen in die ik jullie niet wil onthouden. 
Eerst en vooral had ik een paar dingen overgeschreven uit de immo-afdeling van de lokale krant in Golden Bay. Deze grappige verkoopsargumenten staan er onder andere in: 
- There are many visits from wild pigs and also the occasional deer
- Portable building with shower & toilet included
- Enough space for an animal or two
- Lord of the Rings country
- Old bungy facilities
- Needs tender love & care
- The start of something special!
- And at this price… We’re talking value for money dear!
De immobiliën in België moeten duidelijk dringend minder saai worden. En stel je es zo'n lapje grond bij ons voor… :
- Perfect for hunting, fishing, whitebaiting, kayaking
- 130 hectares for your very own hunting, shooting, or lifestyle block. Grazing available for 250 sheep
- Spring water

Ik had ook een aantal spreuken bewaard die we langs de weg tegenkwamen. Vooral in het Noordeiland zijn ze hier fan van. Er is de 'drink & DrIvE'; 'Risk taker? Accident maker!'; of zelfs 'Please keep your eyes open while driving' en dan iets verder: 'Thank you'. Onze persoonlijke NZ-spreuk was 'We zijn hier nu toch.' Wat we daardoor niet allemaal gezien hebben! We hebben niet voor niks in totaal 7000 km afgelegd...

Andere populaire en typisch Nieuw Zeelandse dingen zijn een admiratie voor oude spoorlijnen en tunnels, possums doodrijden (the speedbums of New Zealand), 'welkom' in het Maori schrijven (Haere mai), starwars-toiletten (met sprekende stemmen en automatisch na 10 minuten openende deuren - niet bevorderlijk), creatief zijn met brievenbussen, op blote voeten lopen, adrenaline producerende activiteiten, het betrekken van een helikopter bij ALLES, bijenkasten, de 'made in New Zealand'- producten - maar boven alles het  toekennen van awards! Zo goed als elk niks betekenend dorp had plaats gemaakt voor een groot bord met alle 'bezienswaardigheden', al dan niet met een toegekende award. Er bestond zelfs gebotteld water waarop stond: 'Voted as best water 2008 of the world'. 
Nu wil ik ook enkele NZ awards uitreiken. De award voor de populairste letter gaat naar… de A! Komt in 90% van de plaatsnamen voor. De award voor de best gevonden toeristentrekker gaat naar… de onafhankelijke republiek van Whangamomona!. De award voor het tofste dorp gaat naar… Bennydale! Vooral omdat zij geen borden zetten met wat er niet te zien valt. De award van het leukste beest van NZ gaat naar… kiwi Annu van het Kiwihouse! Voor het herhaaldelijk aanvallen van de opvoedster met alle kiwikracht en kiwimoed die er te vinden was.

Een van de vele leuke brievenbussen
En nu weer even serieus. Er zijn vast lezers die plannen koesteren ook eens de verre trip naar Nieuw Zeeland te maken. Hier volgen een paar raadgevingen. Steek het niet in uw hoofd er rond te trekken per fiets. Het is levensgevaarlijk. De naam 'Nieuw Zeeland' is misleidend, laat u niet vangen! Er liggen geen fietspaden als autobanen zoals bij onze noorderburen. Er zijn zelfs helemaal geen fietsbanen. De bevolking kan niet deftig sturen. De wegen zijn zeer smal, kronkelig en vaak steil. Het is duidelijk een dodelijke combinatie.
Je moet er vooral heen om te wandelen. Daarvoor is het een paradijs, met bovendien de luxe dat je maar korte afstanden moet rijden. De wandelingen zijn bovendien allemaal gemakkelijk, behalve de Mt Egmont, en een trektocht van 8 dagen op Steward Island. Vele zijn zelfs rolstoeltoegankelijk. We kunnen over 50 jaar dus nog eens terugkeren…

Wie niet graag wandelt, kan hier niet veel komen doen. Je kan wel een aantal avontuurlijke activiteiten doen, maar dan moet je wel een erg goed gevulde beurs hebben. Een 'eenvoudige' bungi-jump kost al gauw 160 dollar. Er is alleszins een ruime keuze, en het kan nooit snel genoeg of sensationeel genoeg zijn. Wie zeker niet hierheen moet zijn de Ibizatoeristen. Het is al moeilijk iets open te vinden na 5u, na 7u is het helemaal onmogelijk. De mensen gaan ten laatste om 9u slapen. Meer dan sterren kijken valt er dan niet te beleven. 

Om een culinaire ervaring te beleven, hoef je ook niet meteen naar NZ te vliegen. De beste wijn die we gedronken hebben was Australische. Het beste vlees, Australisch. Wie echter Belgische friet-met-frikandel beu is, zal zijn vingers aflekken aan de fish & chips. Die waren njam njam! 

Cultureel gezien valt er het een en ander te beleven, wat ik niet had verwacht. Dankzij de fantastische Maori's. Zij zijn de interessante groep originele bewoners die we al zijn tegengekomen. Ze zijn geëvolueerd van mensen-eters tot de moderne Nieuw-Zeelanders van vandaag. Maar toch bleven ze trouw aan hun eigen cultuur. De Europese Nieuw Zeelanders zelf vinden ze blijkbaar ook interessant want de bib’s liggen vol met boeken over hen. En overal vind je wel een Maori tour die nog populair is ook. De Maori’s kunnen veel geld vragen om meer over hun cultuur te weten te komen. Ze zien er ook wel interessant uit, vaak met tatoes, dik zwart haar en heel diep doordringende zwarte ogen. Er bestaat een groot respect voor hen, ik vermelde al het Haere Mai, maar ook in musea en dergelijke wordt alles netjes in het Maori vertaald. De Haka van het nationale rugbyteam is ook Maori. Een voorbeeld voor de wereld.

De niet Maori-Nieuw Zeelanders stammen vooral af van de Engelsen en dat merk je wel. Ze hebben alleszins gevoel voor dezelfde soort humor. Bij elke gegidste tocht die we deden was het lachen geblazen. Hun manier van dingen uitleggen is alleszins onevenaarbaar. Ze kennen helaas geen afternoontea, want je moet je reppen wil je een thee rond dat uur. Alles sluit ten laatste om 4u, met veel geluk vind je nog iets dat open is tot 5u. Bovendien zijn het meer koffie - dan theedrinkers. (Joepie)

We kwamen veel buitenlandse jongeren tegen met een werkvergunning. Dat kan ik iedereen onder de 31 aanraden. Nieuw Zeeland is erg veilig, er kan gewoon niks verkeerd gaan. Je leert er alleen maar van bij. Zelfs ons land zou er wel bij varen. Er zou misschien minder gekibbeld worden over pietluttigheden.

Wij vonden Nieuw-Zeeland een mooi land, maar niet buitengewoon mooi (behalve de Milford Sound). Er zijn niet echt speciale, overweldigende landschappen. Je kan alles, wel es waar meer verspreid, ook in Europa vinden. De varens en palmbomen natuurlijk niet, maar die hadden wij al in Costa Rica gezien. Dat wil niet zeggen dat we er niet van genoten hebben! 
De meeste reizigers die we ontmoetten deden ofwel alleen het Zuideiland, of hadden slechts een paar dagen op het Noordeiland. Ook wij hebben lang getwijfeld hoelang we op het Noordeiland zouden blijven. Nu we ze allebei gezien hebben, kunnen we met rede iedereen aanraden het Noordeiland zeker niet over te slaan en er voldoende tijd voor te nemen. We vonden er meer het echte Nieuw Zeeland, en het heeft enkele niet te missen toppers. Het toerisme is er meer op Nieuw Zeelanders zelf georiënteerd, in tegenstelling tot het Zuideiland dat alles in het werk stelt om het buitenlandse toeristen naar de zin te maken (vooral Japanners). Op fora kan je vooral lezen dat het Zuideiland spectaculairder is. Niks van geloven!

Voorzie alleszins een minimum van 6 weken voor beide eilanden, voor minder kan je beter thuisblijven! (Of nog eens terugkeren)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten