Vrijwilligerswerk in San Jeronimo, Cusco

Ondertussen zijn we al 2 dagen in Cusco, waar we proberen op een korte 2 weken zoveel mogelijk te helpen om kinderen een betere toekomst te verzekeren. In de voormiddag werden we door Romel rondgeleid in de buurt waar de kinderen vandaan komen. Meestal zijn hun ouders boeren, die weinig interesse tonen voor de opvoeding van hun kinderen. Of ze hebben er geen tijd voor, of ze hebben zware problemen waardoor ze hun kinderen verwaarlozen. Deze mensen hebben het niet gemakkelijk, want ze worden gediscrimineerd in de Peruaanse maatschappij waar er een zeer grote kloof tussen rijk en arm bestaat. Dus gewoon door hun afkomst zijn de kinderen verdoemt tot een leven in armoede. Niemand wil hun werk geven, ook al zijn ze opgeleid. In dit project proberen ze de cirkel te doorbreken. Ze leiden de kinderen op tot bv metser, zorgen ervoor dat ze een 5tal jaar ergens aan de slag kunnen om ervaring op te doen en leren hun de 'goeie manieren' die ze thuis alleszins niet leren. Op die manier krijgen ze dezelfde kansen als de kinderen van een betere afkomst.
Onze taak bestaat erin om na school de kinderen te helpen met hun huiswerk, en hun te stimuleren en zelfvertrouwen te geven. Sommigen hebben een zeer laag zelfbeeld, omdat ze vaak uitgescholden worden door kinderen die denken dat ze beter zijn (omdat ze rijke ouders hebben). Er zijn een 17 tal kinderen die braaf en enthousiast elke dag na schooltijd naar het lokaaltje komen om hun huiswerk te maken. De eerste dag hebben we nog niet met hun allemaal kunnen werken. Maar we merken wel meteen hoe mooi dit project is en hoe intelligent de kinderen zijn. 17 kinderen redden van de armoede lijkt misschien niet veel, maar toch is dit enorm belangrijk. Iedereen verdient een eerlijke kans, en we zijn enorm blij te kunnen bijdragen tot een beetje meer rechtvaardigheid in de wereld.

Maarten op het gezellige Plaza de Armas in Cusco

2 opmerkingen:

  1. mijn aanstaande moederhartje kan dit aleen maar toejuichen!!! Ik ben héél blij dat jullie deelnemen aan dit project en zo proberen om 17 kinderen (véél meer dan in 1 standaard gezinnetje mogelijk is) te helpen aan betere kansen in hun verdere leventje!
    MOOI INITIATIEF!
    En ik ben er zeker van dat jullie even veel van hen kunnen leren dan andersom.
    Dikke x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed Maarten, vasthouden, die rugzak!!..

    BeantwoordenVerwijderen