Hasta la vista, Nicaragua!

Gisteren, pas over de grens in Costa Rica, was het al duidelijk: dit wordt helemaal anders. Onze taxichauffeur knipperde met zijn sleutel, alle portieren gingen open, de kussens waren niet weggezakt en de versnellingsbak werkte naar behoren. In Nicaragua gaat het als volgt. De taxichauffeur steekt zijn hand door het raampje, waardoor hij de deur aan de chauffeurszijde open krijgt. Vervolgens rekt hij zich naar de enige andere deur die open kan (gemiddeld werken er maar 2), slaat er een paar keer op, en we kunnen instappen. Gezien de eerste versnelling niet werkt gaan we er al piepend vandoor. Soms wel pijnlijk op een kapotte zetel met een kapotte vering.

Een paar tips voor de Nicaragua-reiziger of immigrant. Check de vertrekuren en vertrekplaatsen van bussen en boten met verschillende personen. Ze bedoelen het allemaal goed, dus als ze het niet weten zeggen ze zo maar iets. Als je uiteindelijk de juiste bus vindt, neem je dan zodra je instapt héél goed vast (als je al geluk hebt dat ze stoppen). Vergeet ook niet dat alle voertuigen een hobbelige weg aankunnen. Zelfs al is die weg te nauw en zijn de putten een halve meter diep. Bereid je voor. Als je in een boot stapt, doe zoals de Nica's en ga allemaal aan dezelfde kant zitten. Das leuk.
Slik alle s-klanken in. Zeg dus niet 'gracias', maar 'gracia', etc. Niet aan te raden voor de beginnende leerling Spaans. Hoewel, als je op alles 'Que bueno!' zegt komt het ook wel goed.
Maak de meest verschrikkelijke dranken, want alleen het kleur is belangrijk. Roze verkoopt goed. En oja, lust je eigen nationale gerecht niet, maar geef wel kookles aan toeristen.
Verkoop alles wat je maar kan vinden en bedenk er een goeie reden voor. Of open een winkel, maar verkoop er zo goed als niks. Een andere mogelijkheid: werk een jaar of 5 erg hard, dan hoef je de rest van je leven niks meer te doen.
Ga zeker naar Nicaragua op feestdagen, want dan mag je je openbaar bezatten en mensen slaan.
Wil je graag zwemmen, zoek dan een bord waarop staat 'verboden te zwemmen' en zwem daar.
Bellen doe je altijd en overal, op de top van een vulkaan, midden in het oerwoud, op zee. Babbelen kan immers best tijdens de werkuren.
Toeristen zijn heilig, dus alleen, maar dan ook alleen voor hen, knap je je huis op. Dit wil zeggen, schilder over alle barsten en kapotte dingen heen.

Maar vooral: wees gelukkig.
Nicaragua: een top-bestemming. Net als Guatemala. We love it!

Lieve kindjes tonen trots hun hondje

1 opmerking: